#EPHearings2014 goes MAD


Bild från en radioaktivitetsövning © European Union 2012 EP

Bild från en radioaktivitetsövning © European Union 2012 EP

English Summary: This Blogpost is about that the big groups in the European Parliament has entangled in a MAD-game. If one goes, then a whole lot goes. The probable outcome of the hearings will be that all commission candidates will be approved by the European Parliament, perhaps with some changes of portfolios and tasks. The alternative is MAD – Mutual Assured Destruction which would see something like three-four up to five – six commissioners blown out of the water. To read the Swedish version – use Google Translate to get it to English.

Vi som är gamla nog att minnas det Kalla Krigets dagar kommer ihåg begreppet MAD – Mutual Assured Destruction. USA och USSR hade (och har) både sådan kapacitet att förstöra jorden så många gånger om att att fullt kärnvapenkrig var uteslutet.

Nu använder sig partigrupperna sig av samma MAD-metod. EPP var tidigt ute och sade att vedergällningen för om en av deras kandidater skulle underkännas var att Pierre Moscovici skulle ryka all världens väg tillbaka till Paris.

Ekonomikommissionären är väldigt impopulär, ja egentligen hos alla utom hans socialdemokratiska partikamrater. Det handlar om bland annat om att Moscovici undergrävt stabilitetspakten, något som Gunnar Hökmark (M) tryckte på i samband med dagens utfrågning. Men Hökmark var inte ensam, sällan har väl parlamentet varit så enat som när alla (ja, då menar vi faktiskt alla, dvs EPP, ECR, ALDE, EFDD, De Gröna och GUE/NGL) utom S&D nu vill skicka en rad kompletterande frågor och hålla en kompletterande hearing till veckan innan man bestämmer sig för vad man gör med Moscovici.

Därmed sällar sig Moscovici sig till andra chansen i hearingen och gör där sällskap med ECR:s Jonathan Hill och dessutom ska en rad kommissionärer få göra en Malmström – svara på skriftliga frågor. Omröstning för dessa blir det i nästa vecka.

För EPP handlar det om att spanjorerna Miguel Arias Cañetes intressedeklaration ska redas ut innan det blir omröstning (och där ville GUE/NGL, De Gröna och EFDD på en gång, men majoriteten sköt upp det) och ungraren Tibor Navracsics som ska svara på kompletterande frågor. Även ALDE:s Vera Jourova från Tjeckien får hemläxor hon ska svara på innan hon kan bli godkänd. Dessutom återstår utfrågningen av Alenka Bratušek, även hon från ALDE. Hon betraktas också som ett svagt kort, bland annat för sina sånginsatser.

Det gör att de fyra grupperna har missilerna riktade mot varandra. Om Cañete eller Navracsics från EPP plockas bort kan EPP svara med att straffa de inblandade genom att ta bort deras kandidater. Om Moscovici bli bortplockad kan S&D svara genom att straffa de inblandade genom att ta bort deras kandidater. ALDE och ECR som i sammanhanget (jämfört med jättarna EPP & S&D) får betraktas som mindre starka makter (typ Frankrike & Kina i orginal MAD) men de kommer att dras in i ödeläggelsen.

I denna MAD-värld finns det nu tre huvudscenarior:

1) TOTAL MAD (1% sannolikhet)

Grupperna bombar på varandra och uppemot sex kommissionärer (eventuellt bara 4 för att plocka en var) ryker i det som får betraktas alla kommissionsutfrågningarnas totala kärnvapenkrig. Sällan kunde väl Juncker ana att han skulle få en så politisk process för en politisk kommission, särskilt när det historiskt har varit mer en kompetenskontroll och check av överensstämmelse av kärnvärden. Vad som reser sig efter det politiska atomkriget i parlamentet är det ingen som vet, men förtroenden i den stora koalitionen har brutits och vintern kommer tidigt i år.

2) Politisk kompromissande (64% sannolikhet)

Det kommer att donas, fixas och trixas med en inriktning i portföljerna, ämnen kanske hoppar omkring eller rent av portföljrockader för att ge parlamentscirkusen det offer som behövs för att stilla parlamentarikernas behov av att få en seger på Colosseum. Men i slutändan blir samtliga namn kvar.

3) Orubbat bo (35% sannolikhet)

Allt går igenom som Juncker planerat, det noga riggade spelbordet med att sätta olika typer av ”extremister (ur politiska motståndares perspektiv)” på posterna utlöste MAD som parlamentet inte vågade ge sig på. Juncker och hans Machivelli Selmayr sitter och myser och smuttar på champagnen och gratulerar varandras förträfflighet.

(PO)

PS: Däremot klarade sig Phil Hogan (EPP) trots skandalen där han hotade att stämma en Europaparlamentariker.

Kiss you good bye? © European Union 2014 - EP

Kiss you good bye? © European Union 2014 – EP